Alleen op vakantie… Gewoon doen!

Alleen op vakantie

Je hebt er lang over nagedacht en eindelijk heb je de stoute schoenen aangetrokken. je zult het doen: je gaat alleen op vakantie. ondanks alle negatieve geluiden om je heen, heb je geboekt en de dag van vertrek komt dichterbij. Nerveus? Nergens voor nodig.

Je bent niet de enige die dit moedige besluit heeft genomen. steeds meer mensen reizen alleen en zijn daar enthousiast over, ook al is de eerste keer niet gemakkelijk.

Allereerst krijg je thuis vaak met allerlei (al dan niet stille) protesten te maken want alleen reizen, betekent: zelfstandig zijn, van niemand afhangen. Soms is het voor de mensen om ons heen moeilijk te accepteren dat we op eigen benen kunnen staan en onbekende situaties alleen aankunnen. Laat je niet door waarschuwingen en commentaar, hoe goed bedoeld ze soms ook lijken, van de kaart brengen. Als iemand je wijst op de gevaren van het land van jouw keuze (ziektes, slechte wegen, berovingen) bedenk dan dat deze opmerkingen vaak zijn ingegeven door afgunst, door onbegrip of door het onbehagen dat het bij anderen om ons heen – vooral bij ouders of echtgenoten – oproept als we opeens zelfstandig onze eigen weg gaan, als we eigen wensen en voorkeuren kenbaar maken.

Documenteer je daarom zorgvuldig bij het reisbureau en bij competente instanties en ga alleen op objectieve informatie af (je zult zien dat alarmerende waarschuwingen vaak komen van mensen die nog nooit ter plekke zijn geweest en dat hun opmerkingen nergens op gebaseerd zijn). Laat zien dat je vastberaden bent, dat je je degelijk hebt voorbereid en dat niemand ter wereld je van gedachten kan doen veranderen.

Put niet uit in verontschuldigen, verklaringen of excuses, dat is nergens voor nodig. Laat je verder geen schuldgevoelens aanpraten, het is jouw vakantie en jij gaat daarvan genieten.
Dat er thuisblijvers zijn, doet daar niets aan af. Nu is het jouw beurt. Vanaf het moment dat je in het vliegtuig (trein, bus of auto) stapt, begint het feest. zet gedachten aan thuis en aan je werk van je af, maar zorg er wel voor dat men weet waar je te bereiken bent. Dat geldt vooral nu je alleen reist.

Praktische tips & Links

Neem niet teveel bagage mee! Ten eerste omdat je alles zelf moet dragen (!) en ten tweede omdat je dan een extra excuus hebt om aankopen ter plekke te doen.

Zorg ervoor dat je, voordat je vertrekt, al een paar uitstapjes hebt georganiseerd om de kleine dip, die zich net na aankomst kan voordoen, het hoofd te bieden. Plan de uitstapjes daarom bij voorkeur in de eerste dagen van je vakantie, maar laat de rest van de tijd vrij zodat je in alle rust van de omgeving kunt genieten.

Sta open voor nieuwe kennissen, maar kies ze wel met zorg uit. Beter alleen dan in slecht gezelschap.

Vertel vrienden en kennissen van tevoren dat je in noodgevallen op je mobiele telefoonnummer te bereiken bent, maar laat ze ook weten dat je daarbuiten niet vaak wat van je zult laten horen.

Blijf op de hoogte van de laatste Reizen Idee updates

a2hs_explain
a2hs_tap
a2hs_then