De perfecte stedentrip: Madrid

Madrid

Deze stad trekt elk jaar bezoekers van over de hele wereld met zijn schitterende parken, een kleurrijke markt, indrukwekkende gebouwen, historie en een druk uitgaansleven. Hier volgen hoogtepunten van deze stad waar je ook lekker kunt eten en uitgaan.

Hoogtepunten

Beroemd is het plein Puerta de Sol, ook wel het kloppend hart van de stad genoemd en hier komt het allemaal samen, de metrolijnen, de hoofdsteden enz. De beer en de meiboom, een van de beroemdste standbeelden van Madrid, het symbool van de stad en midden op het plein staat een standbeeld van Koning Karel III, die tijdens de 18e eeuw voor een groot deel verantwoordelijk was voor de ontwikkeling van de infrastructuur van de stad.

Plaza Mayor, een ander beroemd plein, vind je tussen Sol en Plaza la Villa. Door de populariteit zijn de prijzen hier wel hoger. Het bevindt zich in het oude gedeelte van de stad en is een ideaal startpunt om de rest van het historische centrum te gaan verkennen.

Dan is er ook nog Plaza de Espana, een heel mooi plein met veel groen en een schitterende fontein.

Palacio Real, het koninklijk paleis uit de 18e eeuw staat enkele meters verderop en heeft een groot binnenhof en is omringd door schitterende tuinen en daarnaast is het plein Plaza di Oriente, waar ook het theater is gevestigd en naast het paleis liggen de tuinen van Sabatini en daar kun je heerlijk relaxen.

Ook Retiro Park, het grootste stadspark is de aangewezen plek om even de stadsdrukte te vermijden. In het park ligt een enorme vijver waar je met een gehuurde boot heerlijk kunt rond dobberen. Met al de tuinen en parken is Madrid een van de groenste steden in Europa.

Musea in Madrid

In de zogenaamde “Gouden Driehoek” liggen de drie belangrijkste musea van Madrid, het Prado museum, Thyssen-Bornemisza en Museo Reina Sofia. Het Prade museum is de meest bekende en ook een van de belangrijkste ter wereld. Er zijn meer dan 5000 illustraties, 3000 schilderijen van verschillende kunstenaars en meer dan 70 standbeelden te bewonderen. Een museum om zeker niet te vergeten om te bezoeken!

Het Thyssen- Bornemisza museum is gevestigd in het Paleis van Villahermosa en ligt niet ver van het Prado museum. Het museum bevat de collectie van Heinrich Thyssen en zijn zoon Hans Heinrich Thyssen-Bornemisza de Kászon en wat je hier allemaal kunt vinden is van vroeg -Italiaanse kunst tot Pop-Art.

Markt

Wanneer je op een vrijdag of een zondag in Madrid bent moet je zeker naar de oudste, grootste en populaire vlooienmarkt: El Rastro. Er staan wel 1000 kleurrijke kraampjes langs de straten rond de Riberta de Curtidores waaronder tweedehands kleding, boeken en nog veel meer spullen worden verkocht. In de wijk La Latina vind je tapasbars en tavernes.

Real Madrid of Atletico?

Fan van Real Madrid of Atletico? De twee voetbalclubs zijn niet alleen in Spanje maar ook in heel Europa bekend. Echte voetbalfans moeten zeer zeker een bezoek brengen aan de Santiago Bernabeu, stadion van Real Madrid en Estadio Vincente, stadion van Atletico.

Uitgaan in Madrid

Madrid is bij jong en oud populair en voor iedereen is er wel een club of bar te vinden. Tussen 10 en 11 uur ’s avonds vullen de straatjes, pleintjes en bars zich met mensen.

Ben je voor het eerst in Madrid, begin dan in het hart van de stad en begin de avond met een drankje op Plaza de Santa Ana in de wijk Huertas en hier vind je o.a. jazzclubs, tapasbars en Ierse pubs.

In de hippe wijk Malasana vind je diverse barretjes en pubs en voor elke muzieksmaak is er wel een bar. Wanneer je door wilt gaan tot de zon weer opkomt kun je het beste teruggaan naar Puerta de Sol, hier zijn de meeste clubs, maar hou er wel rekening mee dat je voor deze clubs wel 8 tot 15 euro entree moet betalen en zijn de prijzen van de drankjes ook een stuk duurder dan die in de bars.

Wil je graag een flamenco show zien, dan moet je naar Bar Las Tablas gaan, dat ligt vlakbij Plaza de Espana. Meer wijken die je ook zeker moet gaan bezoeken, zijn La Latina, Lavapies en Chueca. La Latina, hier vind je straten vol met restaurants en tapasbars. Lacapies staat bekend als de homobuurt.

Churros, tapas en andere lekkernijen

Wil je de Spaanse cuisine uitproberen, hou er dan rekening mee dat de mensen een stuk later eten dan bij ons in Nederland, daarom gaan restaurants meestal pas om 8 of 9 uur open.

Wat zijn typische gerechten in Madrid en waar kun je het beste gaan eten? De lokale gerechten zijn vaak hartig met vlees als basis ingrediënt.

Bekend is het gerecht Cocido madrileno, dat is stoofpot gemaakt van vlees en kikkererwten.
Tortilla de patatas, een omelet met uien en aardappel en gefrituurde inktvisringen op een baquette.

Restaurant El Jardin, ligt tussen Plaza Mayor en het koninklijk paleis en daar maken ze heerlijke traditionele gerechten.

In restaurant La Barraca aan de Gran Via hebben ze verschillende soorten paella. En natuurlijk heel populair, de tapasbarretjes. En natuurlijk zeker niet te vergeten: de Churros, dat zijn gefrituurde deegstengels, die zijn overheerlijk!!

Blijf op de hoogte van de laatste Reizen Idee updates

a2hs_explain
a2hs_tap
a2hs_then