Nog een perfecte stedentrip – Budapest!

Nog een perfecte stedentrip

Budapest, ook wel het Parijs van het Oosten genoemd en net als de stad van de liefde, ligt Budapest aan een mooie rivier genaamd De Donau en deze rivier doorkruist de stad. De stad bestaat uit 2 delen: Buda is het jongere gedeelte en Pest het oude district, gelegen aan beide oevers van de rivier.

Vervoersmogelijkheden naar budapest / de budapest card

Je kunt met de trein reizen, maar als je daar niet van houdt, kies je natuurlijk voor de snellere optie: vliegen! De luchthaven ligt maar op 16 km afstand van de stad en met het openbaar vervoer of een taxi kom je er ook gemakkelijk. Hou er wel rekening mee dat je in Hongarije voor elk deel van je reis een nieuw ticket moet kopen, dus wanneer je overstapt, moet je weer een nieuw ticket kopen.

TIP: Haal een Budapest Card! Hiermee mag je gratis gebruik maken van al het openbaar vervoer en krijg je zelfs korting of gratis entree voor verschillende musea rond de stad.

Openbaar vervoer, fietsen, geld wisselen en meer

Wat het openbaar vervoer betreft, gedurende de dag kun je elke 3 minuten een bus pakken! En als het heel mooi weer is, pak de fiets! Er is 160 km aan fietspaden en kun je heel veel van de stad zien. Ga alleen of mee met een tour. Bij diverse kantoren in de stad kun je geld wisselen.

ADVIES: Northline Change of Exklisive Change, bij deze bureaus krijg je de forint tegen een goede prijs. Winkelketens en sommige restaurants zullen wel euro’s aannemen, maar ga er niet vanuit.

Gebruik je de Budapest Card, dan hoef je je geen zorgen te maken om geld, een entreeticket tot het Lukács Thermale Bad, de busrit en 2 tours zijn inbegrepen.

Sightseeing

Wanneer je kijkt naar de Skyline weet je meteen dat deze trip zeker de moeite waard zal zijn. Budapest heeft zijn eigen bijzondere bezienswaardigheden zoals de schitterende Mathiaskerk, hier trouwde Franz Joseph I met de wereldberoemde Oostenrijkse keizerin Sissi.

De kerk en de omgeving moet je zeker gaan bekijken. De kerk staat op de burchtheuvel en hier vind je veel van de topattracties van Budapest en de heuvel is sinds 1987 een UNESCO-werelderfgoed.

Het Vissersbastion dat langs de Donau strekt, kun je boven en onder de grond gaan verkennen. Een verhaal gaat rond dat de vroegere gewelven van de gevangenissen ooit de verblijfplaats waren van de beroemde Count Dracula.

Een rondleiding langs de indrukwekkende gebouwen en attracties?
Dan moet je meegaan met een gratis wandeltour, deze starten elke dag om 10.30 uur en om 14.30 uur vanaf het Vörösmarty plein. Tevens kun je kiezen voor een wandeling met het thema Communisme of een wandeling in de Joodse buurt, deze starten om 15.30 uur.

Wil je wat eten, ga dan naar de historische markthal in het gebied Pest ( district IX, Fövám tór ) en daar komen de heerlijkste geuren je al tegemoet en er zijn ca. 180 stands die verdeeld zijn over 3 etages en op de bovenste etage zijn een aantal kleinere bistro’s met veelal regionale specialiteiten.

Op ongeveer 25 minuten lopen van de markthal ligt de boulevard Andrássy üt 22, een beroemde Hongaarse Opera is een van de mooiste gebouwen van de wereld. Zeker een bezoek waard, ook om de 19-eeuwse architectuur.

Ga ook naar Margaretha-eiland, ga dan wel met de fiets, want hier mogen geen auto’s komen en bezoek de ruïnes van het vroegere Dominicaanse klooster.

Geniet daar van de rust en als je langs de oever van de Donau wandelt kom je langs een herdenkingsplaats. Schoenen op de rivierbank herinneren aan het lot van de Joden die in 1944-1945 zijn doodgeschoten en die daarna in de rivier zijn gegooid. Iets om even bij stil te staan.

Wellness in Budapest

Er zijn veel thermale baden in Budapest, de meest bekende is het Gellertbad, een artnouveau-gebouw, nog geheel intact, gebouwd in 1927. Het water schijnt een helende werking te hebben op lichaam en ziel. Wanneer je in het Gellert Hotel overnacht zijn de baden gratis.

Dan heb je ook nog de Szechenyi baden met een groot buitenbad. Er zijn 20 badhuizen om uit te kiezen in Budapest, dus zal er zeker een voor iedereen zijn, dus vergeet geen badkleding mee te nemen.

Lekkernijen van budapest

Bijvoorbeeld de klassieke Goulash. Restaurant Leves aan de Vámház körút 14, een restaurant wat bruist van de levendigheid tussen 11.00 uur en 19.00 uur.
Er zijn veel retro-tentjes, welke nog stammen uit de Communistische periode. Maar zorg er wel voor dat je rond 12.00 uur gaat lunchen.

In Rudas Júvcsarnok vind je het beste water, heel apart, een kamer met 3 kranen, waar je je flesje kunt vullen en voor een redelijke prijs kun je je flesje vullen met thermaal water. Voor een lekker bakje koffie met een heerlijk stuk taart kun je terecht bij de vele grote en kleine café’s. In het Gerbeaud Café worden veel verschillende zoetigheden klaargemaakt.

Nachtleven van Budapest

Twee van de spa’s in de stad ( Lukacs of Szechenyi, dat is afhankelijk van het seizoen ) organiseren luxe feesten en ga met vrienden feesten in een mooie zaal met de beste DJ’S uit de stad. Budapest is echt een stad om verliefd op te worden, terwijl je door de stad wandelt kom je heel veel plekken tegen om foto’s te maken en op sommige plekken lijkt de tijd te hebben stilgestaan. De Hongaarse taal is een mooie, maar moeilijke taal, maar met Engels kom je ook een heel eind en de Hongaren zijn vriendelijke mensen.

Blijf op de hoogte van de laatste Reizen Idee updates

a2hs_explain
a2hs_tap
a2hs_then