Tenerife: De parel van de Canarische eilanden

Parel

De Canarische eilanden blijven aan populariteit winnen bij avontuurlijke reizigers. De ongeëvenaarde schoonheid van deze Spaanse eilandengroep – gelegen in het betoverende turquoise water van de Atlantische Oceaan – alleen al, maakt het een geliefde vakantiebestemming, voornamelijk voor Europese toeristen die aan de drukte en stress van het alledaagse leven willen ontsnappen.

De parel van de Canarische eilanden is Tenerife, de grootste en drukst bevolkte van de acht grootste eilanden van de eilandengroep. Met haar spectaculaire landschappen, grootse uitzichten, charmante dorpjes, en massieve vakantieresorts, is Tenerife (wat “ijsberg” betekent in de Guanche-taal) aantrekkelijk voor zelfs de meest veeleisende reizigers. Laat dit eiland, met een bevolking van ongeveer 950,000 mensen, je verbazen en geniet van haar schoonheid.

Hoe naar Tenerife reizen

Eén van de dingen die miljoenen toeristen aantrekken naar Tenerife is hoe eenvoudig het bereikbaar is vanaf het vasteland van Europa — een vlucht van vier uur brengt je erheen! Het eiland heeft twee internationale luchthavens: Ciudad de La Laguna Airport in het noorden, de kleinste van de twee en is op ongeveer 10 km gelegen van de hoofdstad van het eiland: Santa Cruz de Tenerife; en de Reina Sofia Luchthaven in het zuiden (op 60 kilometer afstand van de hoofdstad van het eiland), de drukste en populairste aangezien toeristen afgaan op het zuiden. Dit is namelijk de plaats waar de meeste resorts gelegen zijn en de feestjes plaatsvinden.

Klimaat Tenerife

De zomer (juni tot september) en de winter (december tot maart) zijn de hoogseizoenen voor toerisme in Tenerife, net als Kerstmis, Oudjaar en Pasen (het is een overwegend Rooms-Katholiek eiland). Maar of het nu hoogseizoen of laagseizoen is, er is altijd heel wat te beleven voor alle soorten vakantiegangers — van fiestas, muziekfestivals, strandfeestjes, tot het gekende carnaval. Zorg ervoor dat je zeker je Spaans opfrist. Een simpele hola! (hallo!), gracias (dank u) of buenos dias/buenas noches (goedemorgen/goedenavond) zal zeker goed van pas komen in interactie met locals tijdens jouw verblijf. Dit is vooral nuttig als je van plan bent het eiland te ontdekken.

Naast haar gouden en zwarte zandstranden is het eiland een boeiende bestemming met weelderige bossen en prachtige uitzichten. Het is dan ook best om een auto te huren. Zo heb je namelijk de vrijheid om het eiland op je eigen tempo te ontdekken. Afhankelijk van waar je verblijft op het eiland, kan je een wagen huren voor slechts 100 euro… per week!

Santa Cruz

Verrassend genoeg is het zo dat de hoofdstad van het eiland, Santa Cruz – gelegen in het noorden – niet zo populair is bij toeristen, in tegenstelling tot het warme en zonnige zuiden van het eiland. Santa Cruz is echter de plaats waar je de cultuur van Tenerife kan opsnuiven. Tijdens een wandeling in dit zuiderse gebied, ontdek je de rijke geschiedenis die wordt weerspiegeld in haar prachtige architectuur zoals het Neoklassieke gebouw Cabildo Insular de Tenerife op Plaza de España, waar de overheidskantoren zich bevinden en het complexe Círculo de Amistad XII de Enero op de hoek van José Murphy en Ruiz de Padron Streets.

Daarnaast moet je zeker het Auditorio de Tenerife gezien hebben, een performance art-centrum en de thuishaven van de Orquesta Sinfónica de Tenerife (het Symfonisch Orkest van Tenerife), welke een waar architecturaal symbool van de eilandengroep is geworden. Probeer zeker het GastroMag cafe en restaurant een keer, en drink een kopje koffie of eet een snack terwijl je geniet van het zicht op de kalme zee.

Mercado de Nuestra Señora de África

Op ongeveer twee kilometer ten noorden van het Auditorio vind je de Mercado de Nuestra Señora de África (Market of our Lady of Africa). Het is een waar feest voor je zintuigen wanneer je de Noord-Afrikaans geïnspireerde, bruisende markt betreedt. Een iconische poort leidt naar een centrale binnenplaats waar je een groot assortiment aan goederen kan vinden — van fruit, groenten, vlees, vis en zeevruchten, kruiden en kaas tot juwelen en handgemaakte spullen. In de centrale binnenplaats bevinden zich winkeltjes, kleine restaurants en cafés waar je een snelle hap kan eten na een avontuurlijke stadsverkenning. Het is elke dag open van 7 uur ‘s ochtends tot 3 uur in de namiddag. Zorg er zeker voor dat je cash geld bij je hebt wanneer je hier wil gaan shoppen. Leuk om te weten: de prijzen in Santa Cruz zijn relatief goedkoper vergeleken met de toeristische gebieden in het zuiden.

Het unieke aan Tenerife

Wat het eiland uniek maakt, is de veelheid aan culturele invloeden. Dit komt duidelijk tot uitdrukking in het traditionele Canarische eten, wat sterk geïnspireerd is door Spaanse, Afrikaanse, en Latijns-Amerikaanse smaken. Enkele lekkere gerechten zijn: Papas arrugadas, dit zijn aardappelen in de schil gekookt die meestal geserveerd worden met mojos, een soort sausje; Conejo al Salmorejo, stoofpot van gemarineerd konijn in witte of rode wijn; Cherne of wrakvis, een witte vis die vaak gegrild wordt geserveerd; en de overheerlijke Principe Albert chocolademousse/cake, die je in nagenoeg alle restaurants op het eiland kan bestellen.

Een algemene misvatting die bestaat over Tenerife is dat er alleen maar stranden, feestjes en carnaval zijn. Hoewel deze ook deel uitmaken van Tenerife’s culturele arsenaal, heeft het eiland ook enkele UNESCO Werelderfgoed Sites die zeker een bezoekje waard zijn. Een voorbeeld hiervan is het dorpje San Cristobal de la Laguna in het noorden, waar enkele kerken, publieke en private gebouwen dateren uit de 16de tot 18de eeuw.

Teide National Park in Tenerife

Zet tijdens je reis op het eiland — of je nu van plan bent het strand te bezoeken of culturele pareltjes te ontdekken in pittoreske dorpjes — zeker het Teide National Park op je lijstje van te bezoeken plaatsen. Deze UNESCO Werelderfgoed Site, gelegen in de gemeente La Orotava, is het drukst bezochte nationale park van Spanje. Je gaat best vroeg naar het Nationaal park om de grote groepen toeristen uit de resorts uit het zuiden te vermijden. Nagenoeg altijd bij heldere hemel kan je de majestueuze Mount Teide zien, de hoogste berg van Spanje (3,718 meter), omringd door een zee van wolken.

Vanaf de voet van de berg kan je naar het uitkijkpunt nabij de top wandelen, maar er is ook een kabellift die 9.50 euro kost voor locals en 13.5 euro voor toeristen. Zorg er zeker voor dat je op voorhand online een ticket koopt, aangezien de wachtrijen er vaak erg lang zijn. Indien je helemaal tot de top van de vulkaan wil wandelen, is een toelating vereist die je op voorhand dient te bemachtigen. Er worden ook avond tours aangeboden. Dit is een perfecte, zo niet de beste plaats ter wereld om naar de sterren te kijken, aangezien je er geen lichtvervuiling hebt. Hier vind je ook het Observatorio del Teide.

Het kristalheldere water van Playa del Duque

Geniet van de zon op de vele stranden die het eiland te bieden heeft, het goudgele zandstrand in het zuiden, en de zwarte zandstranden in het noorden of westen. Het mooie, kristalheldere water van Playa del Duque in het kustdorpje van Costa Adaje is de ideale bestemming voor een luxueus verblijf op het eiland. Playa de Las Americas is daarnaast één van de populairdere stranden van het eiland, aangezien het een uitgaans-walhalla is, en de prijzen hier beduidend lager zijn in vergelijking met andere stranden. Wees echter wel gewaarschuwd dat het feestgedruis soms tot laat in de nacht kan doorgaan.

Los Cristianos

Wellicht één van de betere verblijfslocaties is Los Cristianos. Dit voormalige vissersdorpje, dat slechts op een steenworp van het bruisende Las Americas ligt, is een charmant kustdorpje geworden. Slenter langs de zeedijk voor prachtige uitzichten of ga shoppen. Nagenoeg alles ligt binnen handbereik, zowel stranden, bars en winkeltjes.

Laat je onderdompelen in het bruisende en adembenemende Tenerife. Er zijn duizend en één redenen om het eiland te bezoeken, dus wees gewaarschuwd dat Tenerife vast en zeker je hart zal veroveren.

Blijf op de hoogte van de laatste Reizen Idee updates

a2hs_explain
a2hs_tap
a2hs_then