Vakantiegeld: tips en 7 voorbeeld bestemmingen

Vakantiegeld

Het vakantiegeld is weer binnen! Er zijn mensen die het investeren in het huis, of schaffen nieuwe spullen aan, sparen het en er zijn mensen die het dus wel voor een vakantie gaan.

Mei is de maand waarin het vakantiegeld wordt uitbetaald. Na uitleg wat vakantiegeld inhoudt volgen er 7 voorbeelden van bestemmingen.

Vakantiegeld, wat is het?

Eind jaren 60 werd het vakantiegeld ingevoerd en alhoewel werkgevers toen al verplicht waren vakantiedagen te geven, had niet iedereen genoeg geld om ook werkelijk op vakantie te gaan.
Sindsdien is het vakantiegeld dan ook voor iedere werknemer bij wet geregeld.

Hoeveel vakantiegeld

Vakantiegeld bedraagt minimaal 8% van het brutosalaris, bij wet is dat zo geregeld en je bouwt alleen vakantietoeslag op over gewerkte uren, dit komt ongeveer neer op een maandsalaris en hoeveel belasting je daarover moet betalen hangt af van de hoogte van je inkomen. Het wordt berekend over het brutoloon van juni vorig jaar tot juni van het huidige jaar.

Volgens de ING wordt er totaal 15 tot 20 miljard euro aan vakantiegeld uitgekeerd in de maand mei! Ook als je bijstand, WW, AOW krijgt of via een uitzendbureau werkt, krijg je ook vakantiegeld. Wanneer je jaarsalaris tussen de 19.922 euro en 66.241 euro ligt, wordt je vakantiegeld volledig belast, 40,4% belasting wordt ingehouden. Bij het NIBUD meer informatie over vakantiegeld.

Tips vakantiegeld

  1. Neem meteen vakantie op daar er in mei en juni veel last-minutes reizen worden aangeboden.

  2. De goedkoopste dag om te vliegen is op een dinsdag en op zondag is de goedkoopste nacht om een hotel te reserveren.

Wil je bijvoorbeeld een “droomreis” naar Caraïben of Dubai, ja, dan zul je even moeten sparen en misschien een jaartje of wat langer vakantie moeten overslaan, maar ja, dan heb je ook natuurlijk wat dan ook onvergetelijk moet worden.

Bestemming 1: Griekenland

Dé vakantieklassieker bij uitstek met plaatsen als Kreta, Rhodos, Santorini, Kos, Mykonos. Heel veel eilanden ( buiten het hoogseizoen ) zijn dan best voordelig. Griekenland heeft een heel rijke cultuur, gebergten en mooie landschappen.

Wil je een wat rustigere vakantie, ga dan naar plaatsen als Kythira, Evia, Paxos, alhoewel je hier weer iets meer voor moet betalen.

Bestemming 2: Portugal

Allereerst natuurlijk de Algarve, daar is het eigenlijk het hele jaar goed vertoeven. Badplaatsen zoals Albufeira, Lagos en Faro, daar kun je genieten tegen een goede prijs!
Er zijn ook veel vissersplaatsjes en er zijn de kenmerkende kleurrijke rotsen, zoals Ponta da Piedade, een natuurfenomeen dat je echt gezien moet hebben. In de winter is Portugal spotgoedkoop.

Wil je meer natuur en minder drukte, dan moet je zeker naar het bloemeneiland Madeira en ook naar de Azoren, deze eilanden hebben een vulkanische oorsprong en daardoor vind je hier veel unieke flora en fauna, bergen, zon en zee! Ook voor deze eilanden zul je ook wel wat meer moeten betalen.

Bestemming 3: Balkan

De Balkaneilanden worden steeds meer bezocht en ontdekt door toeristen en je staat ook verbaasd over hun pracht. Het meer van Ohrid in Macedonië is een van de oudste en diepste meren in Europa. Het meer heeft verschillende blauwtinten en ook voor cultuur kun je terecht in de stad Ohrid, dat ook wel het Jeruzalem van de Balkan wordt genoemd.

Montenegro heeft charmante dorpen, kiezel- en zandstranden en ook steden waarin je je in een andere tijd waant, zoals Budva, Kroatië en Bulgarije, deze steden komen ook steeds meer in trek bij toeristen.

Een bezoek aan het Romeins Theater in Plovdiv (Bulgarije) en Dubrovnik (Kroatië) is zeer zeker aan te raden voor iedereen die van cultuur houdt.

Bestemming 4: De Baltische staten

De hoofdsteden van de Baltische zoals Talinn, Vilnius en Riga, misschien meer voor een stedentrip, maar zeker ook voor een rondreis. Voor toeristen die van cultuur houden vind je in deze steden kleurrijke barok en art nouveau stijlen.

In Riga, hoofdstad van Letland , zijn 25 musea en bijzondere architectuur.n Vilnius, de hoofdstad van Litouwen met zijn kronkelende straatjes en historische gebouwen staat op de UNESCO-WERELDERFGOEDLIJST!

Talinn, de hoofdstad van Estland, een mix van tradities in combinatie met het hedendaagse. Je ziet historische torens in de skyline van de stad die dan overgaan in glazen wolkenkrabbers!

Bestemming 5: Spanje

Natuurlijk Spanje! Mag ook zeker niet ontbreken, met kleine lekkernijen, goede wijn en mooie steden zoals Barcelona, Sevilla, Madrid en de Costa’s niet te vergeten. Voor echte zonaanbidders, die kunnen naar de Balearen. In Andalusië zijn sporen van de Romeinse en Moorse geschiedenis.

Dan heb je ook nog de Canarische Eilanden, hier schijnt de zon meer dan 200 dagen per jaar met een unieke natuur gevormd door de vulkanische oorsprong van de eilanden. Het is ook heel geschikt voor avonturiers en surfers. De Canarische Eilanden is niet de goedkoopste vakantie, dan moet je naar de Costa Brava.

Bestemming 6: Turkije

Turkije is een vakantieparadijs. Met de All-inclusive vakanties word je daar volledig in de watten gelegd en zo’n vakantie kost over het algemeen weinig, dus dat is meegenomen.
In de populaire badplaatsen zoals Antalya, Bodrum, Side en Marmaris is het tevens mogelijk gunstige deals te scoren.

Culturele bezienswaardigheden zoals antieke ruïnes in Side, de oude stad van Antalya, of het kasteel van Bodrum zijn zeer zeker de moeite waard om te bezichtigen.

Bestemming 7: Stedentrips

Wil je geen lange vakantie? Dan kun je eventueel een stedentrip boeken. Er enkele dagen toch tussenuit, kies dan voor Nice of Straatsburg of voor Sevilla of Valencia. Er is veel keus!

Andere prachtige en goedkope stedentrips zijn: Praag, Boedapest, Krakau, Porto en Lissabon.

Blijf op de hoogte van de laatste Reizen Idee updates

a2hs_explain
a2hs_tap
a2hs_then